Modificarile globale climatice constituie o prioritate a Strategiei europene pentru dezvoltare durabila, iar Romania si-a asumat angajamente ferme in vederea indeplinirii conditiilor de aderare la Uniunea Europeana.
In prezent in Romania a fost adoptat pachetul legislativ privind prevenirea gi reducerea dezastrelor. Este nevoie
acum de actiune concrete si eficienta, bine coordonata conform unei strategii nationale.
Strategia nationala de management al riscului la inundatii reprezinta cadrul actiunilor ce trebuiesc intreprinse de toti factorii competenti ce pot contribui la managementul riscului la inundatii.
Conform cerintelor europene, protectia mediului trebuie abordata in contextul dezvoltarii durabile (identificarea cauzelor dezastrelor naturale, actiuni eficiente de prevenire, abordarea globala a efectelor cu consecinte asupra dezvoltarii socio-economice pe termen mediu si lung).
Managementul riscului la inundatii inseamna aplicarea unor politici, proceduri practici avand ca obiective
identificarea riscurilor, analiza si evaluarea lor, monitorizarea, elaborarea de solutii pentru reducerea acestora.
Proiectul CITYProtect isi propune sa contribuie la acest efort national prin realizarea unui suport decizional inteligent care va evalua in timp real parametrii de mediu corelati cu starea tehnica a infrastructurii pentru gestiunea riscului producerii inundatiilor in marl agomerari urbane pe baza unor tehnologii avansate si va oferi servicii S&T complexe de monitorizare si control.
In cadrul proiectului se vor elabora solutii integrate destinate studierii interactive a riscului la inundatii pentru o zone vulnerabila din Bucuresti, pe baza cercetarilor privind exploatarea eficienta a lucrarilor de regularizare a debitelor de ape limitrofe capitalei optimizarii sistemului de canalizare.
Proiectul isi propune urmatoarele obiective stiintifice si tehnice:
Proiectat si dezvoltat de ITC